Однією з
умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до
хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому
адміністрацією закладу приділяється велика увага даному питанню.
Організація харчування дітей здійснюється згідно
«Інструкції про організацію харчування дітей в ЗДО», затвердженої наказом
Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров’я України від 17 квітня 2006 року №
298/227.
У закладі встановлено доцільний режим харчування,
наявні меню-вивіски (про денне меню), графіки видачі їжі, добові зразки,
призначені відповідальні особи за організацію харчування, ведеться контроль за
дотриманням правил організації харчування з боку медперсоналу та адміністрації.
Харчоблоки, комори, овочесховища утримуються
відповідно санітарно-гігієнічним вимогам. Технологічне
та холодильне обладнання в робочому стані. ЗДО забезпечений необхідною
кількістю посуду, котрий промаркований і використовується за
призначенням. У місцях миття посуду є інструкції щодо правил миття посуду,
використання мийних засобів.
Наявні
картотеки страв, орієнтовні двотижневі, сезоні меню, затверджені СЕС, щоденні
меню-розкладки, котрі відповідають картотекам страв.
В
ДНЗ організоване трьохразове харчування.
В
закладі наявний асортимент круп, цукор, борошно, масло вершкове, овочі, риба,
м’ясні та молочні продукти, соки тощо. Всі продукти харчування, що надходять в
заклад, відповідають вимогам державних стандартів, супроводжуються документами,
що засвідчують їх якість. Зберігаються продукти в
спеціально облаштованих коморах, овочесховищах, холодильниках, де забезпечено
дотримання санітарних норм, в тому числі товарне сусідство, температурний режим
тощо. Дані про безпечність якості продуктів та термін їх реалізації
систематично фіксується в Журналі бракеражу сирої продукції. Облік продовольчої
сировини фіксується в Книгах складського обліку продуктів.
В закладі проводиться відповідна робота з набуття
культурно-гігієнічних навичок під час вживання їжі (користування столовими
приборами, чергування у групі, сервірування столів і прибирання використаного
посуду). Належна увага приділяється культурі прийому їжі.
Правильно
організоване, поживне, багате на вітаміни харчування – добрий засіб зміцнення
організму дитини. І саме за самопочуттям малят, їх фізичним станом, індексом
здоров'я оцінюємо ефективність своєї роботи.
Перебуваючи
в нашому ЗДО, малюки оточені любов'ю, увагою, отримують повноцінне
харчування. В закладі працює бракеражна комісія з харчування, яка
значну увагу приділяє забезпеченню асортименту продуктів відповідно до
перспективного меню, технології та якості приготування страв, організації
харчування в групах.